ביזנס דאטה ישראל – ובראשי תיבות BDI – היא חברה לאיסוף מידע כלכלי הן על תאגידים והן על אנשים פרטיים. החברה מפרסמת מגוון רחב של דוחות כלליים לגבי הפעילות הכלכלית בארץ, ובנוסף מספקת לגופים פיננסיים מידע אודות ההתנהלות הפיננסית של אזרחי ישראל. רישום BDI שלילי מעיד על התנהגות בעייתית בעבר – מתן צ'קים ללא כיסוי, אי עמידה בהחזרי הלוואות, פשיטת רגל ועוד. מחיקת רישום BDI שלילי מונעת מצבים שבהם בנקים וחברות אשראי מסרבות להעניק הלוואות מכל סוג שהוא, לרבות משכנתאות, מתוך חשש שהאדם לא יעמוד בהחזרים.
מהם הגורמים לרישום BDI שלילי?
חברת BDI אוספת מידע אודות התנהגות כלכלית של פרטים ממגוון רחב של מקורות: הבנקים המסחריים, בנק ישראל, החברות שמספקות שירותי אשראי, ההוצאה לפועל, בתי משפט, חברות תקשורת ועוד.
המידע מגוון מאוד. כך למשל הליכי כינוס נכסים מובילים לרישום BDI שלילי, בקשה להכרזה על פשיטת רגל גם כן, תיקים של הוצאה לפועל, התראות בגין חובות ויש כמובן עוד דוגמאות. כל רישום נשמר למשך מספר שנים, כשבחלק מהמקרים מדובר על 5 שנים ואפילו על 7 שנים. בהתאם מומלץ להקפיד על התנהלות פיננסית אחראית כך שכלל לא ייווצר צורך בביצוע מחיקת רישום BDI שלילי.
באילו מצבים מחיקת רישום BDI שלילי אפשרית?
באופן טבעי מחיקת רישום BDI שלילי לא תמיד אפשרית. בהתאם השלב הראשון הוא בדיקה האם בכלל יש סיכוי למחוק את הרישום, ולשם כך יש לבקש מחברת ביזנס דאטה ישראל את הדוחות לגבי האדם שמבקש לתקן את ה-BDI. התבוננות מושכלת ויסודית בדוחות, על בסיס ניסיון מקצועי רלוונטי, מאפשרת לדעת האם יש היתכנות לשינוי הרישום.
במידה ואכן יש הצדקה, תוגש בקשה רשמית. כדאי לדעת שאם הבקשה מאושרת, חברת BDI תעביר באופן אוטומטי דוח מתוקן לכל גורם שהזמין דוח אודות האדם בחצי השנה החולפת. בדרך זו אם נגרם נזק כלשהו לאדם עקב רישום ה-BDI השלילי, הוא יתוקן אוטומטית. ההשפעה המשמעותית של רישום שלילי על הסיכויים לקבל הלוואות ומשכנתאות, ועל התנאים למתן הכסף כשהתשובה בחיובית, מצדיקה את ההשקעה בבדיקת אפשרות מחיקת הרישום וכמובן בפעולה בהתאם.