בריאות וטיפולים כללי עריכת דין

אשפוז כפוי – אזרחי ופלילי, ומה שביניהם

אשפוז כפוי

איש לא רוצה למצוא את עצמו מתמודד עם אשפוז כפוי. שום דבר שנעשה בכפייה אינו בריא לנפש האדם, ועדיין – ישנם מקרים בהם אכן אין ברירה. אם האדם מהווה סכנה ממשית לעצמו או לסביבה, עלול לשים את נפשו בכפו או לפגוע פגיעה ממשית באדם אחר, יכול להיות שלא תהיה ברירה אלא לאשפז אותו, על אפו ועל חמתו.

אם מצאתם את עצמכם מתמודדים בצורה ישירה או עקיפה עם צו מטעם הפסיכיאטר המחוזי הדורש אשפוז בכפייה, כדאי מאוד שתכירו דבר או שניים על התחום, ותדעו כיצד להתנהל במצבים שכאלו. לפניכם מורה נבוכים קצר, אך חיוני, כדי להתחיל את ההיכרות עם התחום.

מה אתם צריכים לדעת כעת:

ישנם שני סוגים של אשפוז בכפייה, פלילי ואזרחי. בשני המקרים מדובר במצב בו מוציאים צו אשפוז לאדם אשר מפאת מצב נפשי (מחלה, התקף וכיו"ב) התערעה יכולתו המנטלית לביצוע שיפוט נכון והגיוני של החיים, הסביבה, האנשים שסביבו וכיו"ב, וחוסר יכולתו הנוכחית לפגוש בבהירות את המציאות עלולה לסכן את שלומו ואת חייו או את חייהם ושלומם של אחרים.

  • אשפוז בכפייה אזרחי – את תחום האשפוז האזרחי מנהל בעצם בית החולים הפסיכיאטרי והפסיכיאטר המחוזי (או הוועדה המחוזית אשר בראשותו של הפסיכיאטר. בית המשפט יתערב רק במקרים ספציפיים של ערעור לדוגמא.
  • אשפוז בכפייה פלילי – דינו כדין מעצר, אך לא בבית-סוהר, אלא במרכז פסיכיאטרי. ההליך המשפטי כנגד הנאשם חייב לידון קודם כל בכשירותו הנפשית והמנטלית של הנאשם לעמוד מול ההליך המשפטי, או שמא הפשע בו מואשם הנאשם בוצע תחת מצב של "אי שפיות".

אי כשירות – לדיון או למשפט?

בכל הנוגע לעבירות ופלילים, הרי שמצבים נפשיים מסוימים יכולים להיות מוגדרים בדרכים שונות ולהשפיע בכך על עתיד החשוד או הנאשם בפשע. שני מצבים מוגדרים לפי החוק בישראל –

  1. אי כשירות לדיון – אי הכשירות הדיונית מגדירה מצב בו מצבו הנפשי הנוכחי של החשוד או הנאשם אינו מאפשר לו לעמוד במשפט ברגע זה, אך לאחר שישתפר מצבו ויתאזן – יועמד למשפט.
  2. אי כשירות מהותית – מצב בו נקבע כי הנאשם היה במצב פסיכוטי כשביצע את העבירה, ולכן לעולם לא ניתן יהיה למצוא אותו אשם בעבירה, ויש לבצע אשפוז כפוי בלבד.

פרסום באתר